3 marca 2016

Sernik królewski

To już kolejny nasz przepis inspirowany przepisem z blogu MojeTworyPrzetwory:) Wypróbujcie... serniczek pycha...

Składniki:
2 żółtka
100 g zimnego masła
125 g mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru 
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
400 g trzykrotnie mielonego twarogu - dałam tłusty
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
50 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
ziarenka z laski wanilii

Wykonanie:
do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone  masło
zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki,
twaróg, mąkę z cukrem pudrem miksujemy,
dodawać po kawałku miękkie masło, dokładnie zmiksować na średnich obrotach
dodajemy jajka, każde miksując około minuty,
na koniec dodajemy ziarenka wanilii,
 masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód,
na to ścieramy drugą część kakaowego ciasta,
pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia,    wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin