Już dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu...
Składniki:
Składniki:
- 12 g świeżych drożdży
 - 2 płaskie łyżeczki cukru
 - 1 łyżeczka soli
 - 200-240 g ciepłego mleka
 - 500 g mąki pszennej
 - 1 białko
 - 2 łyżki oliwy
 
Wykonanie;
- Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie.
 - Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia.
 - Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką,
 - Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
 - Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut
 
       /źródło Moje Twory Przetwory/

















0 komentarze:
Prześlij komentarz