NAJNOWSZE POSTY

BUŁKI PSZENNE

Już dawno chodziły za mną takie bułki. Nie są to lekkie bułeczki z chrupiącą skórką Ale dla mnie idealne, lepsze niż te ze sklepu, które chce wyplenić z mojego domu...

Składniki:
  • 12 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200-240 g ciepłego mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 białko
  • 2 łyżki oliwy 

Wykonanie;


  • Drożdże zasypujemy cukrem, dodajemy 2 łyzki mąki i 50 ml mleka. Mieszamy i czekamy aż urośnie.
  • Mieszamy resztę składników i łaczymy z rozczynem, odstawiamy na godzinę do wyrośniecia.
  • Z wyrośniętego ciasta uformować kulki ...mnie wyszło 9 bułek, naciąć wierzch i posypać mąką,
  • Zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni i piec ok 20 minut

       /źródło Moje Twory Przetwory/