Składniki;
Ciasto
- 200 g zimnego masła,
- 300 g mąki,
- 80 g cukru,
- szczypta soli,
Nadzienie;
- 2 łyżki rodzynek,
- 3 łyżki doku z jabłek,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 żółtko
- sok z cytryny,
Wykonanie;
Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę. Rodzynki zalewamy sokiem z jabłek i odstawiamy na 30 minut.Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo nasienne. Miąższ kroimy na 8 plasterków o grubości 4 mm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki siekamy. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy 16 krążków. W 8 krążkach wycinamy małe otworki.A i pamiętajcie, krążki powinny być większe od plasterków jabłek;) Cukier mieszamy z cynamonem. Przygotowane plasterki jabłek kładziemy na krążki ciasta.Na nich parę rodzynek. Posypujemy cukrem z cynamonem i nakładamy kolejny krążek. Brzegi zlepiamy. Wierzch posypujemy tez cukrem z cynamonem i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 15-20 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz