Składniki;
- 350 g mąki,
- 25 dkg drożdży,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 100 g masła,
- szczypta soli,
- 60 g cukru,
- 150 ml mleka ciepłego,
- powidło śliwkowe,
- śliwki,
Wykonanie;
Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka,drożdży, jajka, masła, soli,cukru i mleka.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagniatamy jeszcze raz. Rozwałkowujemy na prostokąt. Tniemy na 3 pasy wzdłuż. Każdy pas smarujemy powidłem śliwkowym. Pasy zawijamy w rulony od szerszej strony. Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy. Umyte i wypestkowane śliwki układamy na wierzch. Odstawimy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 45 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz