NAJNOWSZE POSTY

Korniszony ze śliwek węgierek

Dostałam kilka pysznych śliwek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały i powstały "Korniszony ze śliwek węgierek"

Składniki :
1 kg śliwek,
kilka liści czarnej porzeczki lub wiśni .

Zalewa:

1 szklanka octu winnego 6 %,
kilka ziaren ziela angielskiego,
kilka ziaren pieprzu czarnego,
2 liście laurowe,
4 łyżki cukru,
1/2 płaskiej łyżki soli.

Wykonanie:

Zagotować wszystkie składniki zalewy. Przestudzić. Śliwki umyć i wyjąć pestki. Dno słoików wyłożyć (wcześniej umytymi) liśćmi porzeczki lub wiśni, następnie ułożyć śliwki, aż do wypełnienia słoika. Całość zalać letnią zalewą. Słoiki dokładnie zakręcić. Przechowywać w lodówce lub chłodnym i ciemnym miejscu spiżarki... lisek:)

/źródło ,,Przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji"/




0 komentarze: