Składniki;
- 10 dag drożdży , łyżeczka cukru ,
- 700 ml ciepłej wody
- 30 dag mąki żytniej ,1kg mąki pszennej
- ½ szklanki otrębów pszennych
- 2 łyżki suszonej Bazyli ,łyżeczka soli
- Szklanka startego miąższu z dyni
- 2-3 łyżki oliwy
Drożdże rozetrzyj z cukrem , rozpuść
w 8 łyżkach wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .W dużej
misce wymieszaj obie mąki z otrębami pszennymi , bazylią i solą .Dodaj drożdże
,startą dynię i oliwę .Wodę dolewaj małymi partiami .Ciasto odstaw na pół
godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką
stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby
.wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze
200 stopni .Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia .
Jaga
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
2 komentarze:
Zdrowy, bez chemii - taki chleb powinno się jeść!
Mniami :) Uwielbiam domowe pieczywo, szczególnie w takim słonecznym kolorze :)
Prześlij komentarz