Sajgonki można nadziewać w różny sposób – łatwo wtedy
przemycić dzieciom szpinak i inne warzywa na , które nie zawsze mają ochotę .U
mnie szybko znikają – musiałam się uwijać , żeby zrobić dla Was zdjęcie
Będziemy potrzebować :
Będziemy potrzebować :
- Papier ryżowy ok. 15 sztuk
- Farsz;
- Woreczek ryżu
- 50g suszonych grzybów mun
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Jajko
- Świeży szpinak (według uznania )
- Pieprz, sól ,oliwa
Grzyby zalewany gorącą wodą żeby zmiękły , następnie drobno je kroimy .Na patelnie dajemy 2-3 łyżki oliwy i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek , a następnie dodajemy pokrojone grzyby mun, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny .W miedzy czasie gotujemy ryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz .Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu . Smacznego
0 komentarze:
Prześlij komentarz