Dziś uczyta dla zmysłów - potrawa, która smakuje praktycznie
każdemu. Polecam wszystkim do zrobienia w weekend...
Ja przygotowuję lazanię w prostokątnym naczyniu o wymiarach: 33x21cm, zwykle robię 3 warstwy z 9 gotowych płatów.
Porcja na 4 – 6 osób
Składniki;
- 9 płatów lasagne,
- 20dag pieczarek,
- 20dag brokułów,
- 1 marchewka,
- cebula,
- duża puszka pomidorów,
- 2 ząbki czosnku,
- 10dag startego parmezanu,
- 2 szkl. beszamelu ,
- oliwa, zioła i przyprawy.
Płaty lasagne wrzucić na osolony wrzątek i podgotować ok. 3
min. Trzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno. Pieczarki
pokroić w plasterki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną
oliwę wrzucić cebulę, następnie pieczarki, marchew, brokuły i chwilę smażyć.
Sos pomidorowy robię
oddzielnie, część sosu odlewam , resztę dodaję do warzyw i i duszę ok 10min.
Beszamel robię z 2 łyżek masła, 2łyżek mąki, ok 0,5 litra
mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Prostokątne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, polać
beszamelem, wyłożyć płatami, przykryć
farszem , znowu polać beszamelem i posypać serem, przykryć płatami i jeszcze raz powtórzyć wszystkie te
czynności. Na wierzchu ułożyć płaty i pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi
pomidorami i posypać parmezanem. Zapiekać
45 min w temp. 190 stopni.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
1 komentarze:
Świetny przepis, nieraz tu wracam :D, naprawdę super!, ale pozwolę sobie zwrócić uwagę na pomysł z muzyką w tle. Nie o to chodzi, żeby mi się nie podobała, ale słucham w tej chwili radia internetowego i strony kolidują ze sobą.
Pozdrawiam serdecznie
Dominika
Prześlij komentarz