Składniki;
- 500 ml zakwasu na żurek
- 1,5 l wody
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka majeranku
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 2 listki laurowy
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól
- ugotowane jajka do podania
Wykonanie;
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obierz. Zalej wodą, wrzuć ziele angielskie, jałowiec, pieprz i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.Wyciągnij warzywa i do wywaru dodaj zakwas i zahartowany wcześniej jogurt.Dopraw solą jak wolisz już sam. Dodaj majeranek.Gotuj jeszcze przez około 10 minut.Podawaj z pokrojonym jajkiem na twardo.
0 komentarze:
Prześlij komentarz