Składniki;
- 450 g mąki,
- 25 g drożdży,
- 200 ml letniego mleka
- 75 g cukru,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- szczypta soli
- 80 g masła
Nadzienie;
- śliwki węgierki,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 60 g cukru,
- masło
Po cynamon zapraszamy do SKWORCU
Wykonanie;
Drożdże mieszamy z łyżeczka cukru i 5 łyżkami mleka. Mąkę przesiewamy. dodajemy rozczyn. Zasypujemy trochę mąką i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie do mąki z rozczynem dodajemy mleko, cukier, masło, jajko,żółtka i sól.Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na jednakowe kawałki. Spłaszczamy ręką każdy kawałek.Wkładamy śliwkę i formujemy bułeczki. Masło roztapiamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Gotowe bułeczki maczamy do połowy w maśle, a drugą połowę w cynamonie z cukrem. Układamy na przygotowanej blasze maślaną stroną do spodu. Tak zostawiamy jeszcze na około 10 minut. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 160 stopni. Pieczemy ok. 45 minut.
źródło "Sielskie życie"
1 komentarze:
Cudownie wyglądają :)
Prześlij komentarz