Składniki:
- 3 szklanki mąki tortowej,
- 0,5 szklanki cukru,
- 15 dkg margaryny,
- 4 żółtka,
- 0,5 szklanki mleka,
- 4 dkg drożdzy,
- farsz makowy
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Utarte ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 min, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Gdy podwoi objętość ponownie wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i kroimy na 4-centymetrowe pasy, każdy smarujemy lekko spienionym białkiem, nakładamy farsz i zwijamy. Powstałe ślimaki od razu układamy na wysmarowanej tortownicy, pozostawiając między nimi spore odstępy. Wierzch posmarować białkiem i odstawić do podrośnięcia. Piec przez 30 minut w 160 stopniach, po tym czasie podnieść temperaturę do 200 stopni i piec do zarumienienia ,aż boki będą lekko odstawały. Z podanej porcji powinno wyjść 10 -12 ślimaków na dużą tortownicę.
3 komentarze:
Wygląda cudownie! Chętnie bym zamówiła z dokładką :)
świetnie się prezentuje:)
Świetny pomysł, wygląda fantastycznie :)
Prześlij komentarz