Kremowe zupy, to mój konik, dziś klasyczny krem z porów i
ziemniaków.
Składniki:
- 3 duże pory , białe części drobno pokrojone
- 1 duża cebula drobno pokrojona
- 3 łyżki masła,
- 500 g ziemniaków pokrojonych
- 1 litr wywaru z warzyw
- Łyżka soku z cytryny
- Szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- Liść laurowy
- 1 żółtko
- 2/3 szkl chudej śmietany
- Sól i biały pieprz
- Świeżo pokrojony szczypiorek
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, wrzucić cebulę i pory i
smażyć przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać ziemniaki,
wywar, gałkę, sok z cytryny i liść laurowy, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć
ogień i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, wyrzucić liść
laurowy i zmiksować zupę. Zmieszać żółtko ze śmietaną, dolać odrobinę zupy ,
przelać całość do zupy i podgrzewać, nie
doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku, podawać posypaną świeżo pokrojonym
szczypiorkiem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz