1 kg zielonych fig
1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
750 g cukru
cynamon
Figi myjemy, odcinamy ogonki. Odcedzamy, po czym każdy
owoc kroimy pionowo na ćwiartki.
Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną. Cynamon dodajemy do smaku.
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając łyżką, aż cukier się rozpuści.
Zagotowujemy i gotujemy owoce przez mniej więcej 20 minut, następnie pasteryzujemy.
Przepis to mix różnych przepisów.
Wkładamy pokrojone figi do sporego rondla i polewamy sokiem z cytryny nastepnie dolewamy sok z pomarańczy. Dolewamy 1/2 szklanki wody i stawiamy rondel na ogniu. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut, aż figi zmiękną. Cynamon dodajemy do smaku.
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, mieszając łyżką, aż cukier się rozpuści.
Zagotowujemy i gotujemy owoce przez mniej więcej 20 minut, następnie pasteryzujemy.
Przepis to mix różnych przepisów.
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
1 komentarze:
O tak, Chorwacja zdecydowanie smakuje i pachnie figami :-) Najlepsze są takie prosto z drzewa, ale chyba taką konfiturę też zrobię :-) Dziękuję za Twój udział w akcji.
Prześlij komentarz