Składniki;
- 600 g mąki pszennej,
- 280 - 300ml ciepłej wody
- 30g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 50g posiekanej, białej cebulki
- 2 łyżki prażonej cebulki
- 4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego)
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Wykonanie;
50 ml wody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na 15 minut, aż mieszanka się spieni.Cebulę rumienimy na patelni na 2 łyżkach oleju. Do mąki dodajemy rozczyn i resztę wody oraz oliwę.Zagniatamy ciasto aby następnie wgnieść w nie sól ,cebulę prażoną oraz cebulę z patelni i majeranek. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie wygniatamy jeszcze chwilę i wkładamy do foremki. Przykrywamy ściereczką.Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.Nacinamy wierzch nożem w kilku miejscach. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 minut.
Źródło przepisu pochodzi z blogu DOMI W KUCHNI - polecamy świetny blog;)
0 komentarze:
Prześlij komentarz