Składniki:
CIASTO SEROWE
- 3 jajka
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego
- 200 ml śmietanki 36%
- 125 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu
- 500 ml śmietanki (30% lub 36%)
- 400 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżki cukru pudru
- 150 ml likieru Baileys
- kakao do oprószenia
Wykonanie:
Jajka miksujemy, dodajemy ser i pozostałe składniki i dalej miksujemy do rozbicia grudek. Spód tortownicy (24 cm), wykładamy papierem. Przelewamy masę serową i pieczemy około godziny w 160 stopniach i studzimy.
Robimy truflę:
Zagotować śmietankę, zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, wystudzić i na godzinę do lodówki. Masę przekładamy do misy miksera, dodajemy cukier i likier, ubijamy do uzyskania kremu o większej objętości, krem wkładamy na sernik, wyrównujemy masę i chłodzimy w lodówce.
3 komentarze:
Wyglada swietnie! :))
Dzięki:))
pyszny...
Prześlij komentarz