Składniki na ciasto;
- 230 g mąki,
- 130 g masła,
- 1 1/3 łyżki cukru,
- 1 jajko
Składniki na mus;
- 5 żółtek,
- puszka mleka skondensowanego słodzonego,
- łyżka otartej skórki z cytryny,
- 1/2 szklanki soku z cytryny,
Dodatkowo;
- 400 ml śmietanki 30%,
- łyżka cukru,
- łyżka otartej skórki z cytryny,
Wykonanie ciasta;
Ze składników zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce.Ciastem wyłożyć formę tarty ok 27 cm średnicy i ponownie schodzić w lodówce. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Na ciasto wyłożyć papier i wysypać fasolę. Piec ok. 20 minut.Wyjąć fasolę i piec jeszcze przez 5 minut.
Wykonanie musu.
Żółtka ubić na puszystą masę. Dodać mleko skondensowane i skórkę z cytryny oraz sok z cytryny.
Wymieszać. Wylać na podpieczony spód i piec jeszcze ok 15 minut. Wyjąć i wystudzić w lodówce.
Ubić na sztywno śmietanę 30 %. Pod koniec ubijania dodać skórkę z cytryny i cukier.
Smacznego...:)
http://anulekkkk.blox.pl/html
0 komentarze:
Prześlij komentarz