Składniki;
/ u nas z połowy porcji/
Ciasto;
- 100 g zimnego masła,
- sól,
- 15 dkg cukru,
- 150 g mąki,
Nadzienie;
- 150 g dojrzałych nektarynek,
- 2 łyżeczki miodu akacjowego,
- 100 g mielonego twarogu,
- otarta skórka z 1/4 cytryny,
Wykonanie;
Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wykładamy formę tarty uprzednio przygotowaną. Na spód ciasta rozsmarowujemy ser. Następnie układamy gęsto nektarynki. Drugą połowę ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty o dowolnych rozmiarach. Wykładamy nimi wierzch naszej tarty. Pieczemy ok 35 minut. Przed podaniem możemy polać miodem akacjowym. Smacznego.
/żródło " Ciasta i ciasteczka - Twój Styl"/
2 komentarze:
Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)
bardzo dziekuje za bardzo mile komentarze:)
Prześlij komentarz