Składniki;
- 15 dkg gorzkiej czekolady,
- 4 jajka,
- 15 dkg miękiego masła,
- 10 dkg cukru,
- 40 dkg czereśni,
- 6 łyżek mąki,
- szczypta soli,
- cukier puder do posypania,
Wykonanie;
Czereśnie myjemy i usuwamy pestki.Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Białka oddzielamy od żółtek.Masło ubijamy z połową cukru. Wlewamy czekoladę i rostrzepane żółtka ze szczyptą soli.Z białek ubijamy pianę.Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej.Delikatnie mieszamy i dodajemy mąkę, pozostałą pianę, Mieszamy delikatnie.Ciasto przelewamy do tortownicy. Układamy na nim czerśnie tak by nie wystawały z ciasta. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Pieczemy 45 minut.
żródło " Moje gotowanie"
2 komentarze:
Połączenie znakomite, ciasto wygląda pysznie :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
bardzo apetyczne ciacho :)
Prześlij komentarz