Składniki;
Ciasto;
- 200 g mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli,
- 100 g zimnego masła,
- ekstrakt z wanilii,
- 1 lekko ubite białko,
Nadzienie;
- 1 pomarańcza,
- 2 łyżki masła,
- 50 g cukru,
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 700 g śliwek węgierek, wydrylowanych i pokrojonych w ósemki
Wykonanie;
Mąkę mieszamy z 2 łyżkami cukru ,kakao i solą. Dodajemy masło. Zarabiamy. W osobnej miseczce mieszamy 3 łyżki lodowatej wody, ekstrakt wanilii. Skrapiamy tym ciasto i wyrabiamy. Odkładamy do lodówki na godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wykładamy na tartę. Brzegi tarty smarujemy lekko ubitym białkiem i oprószamy resztą cukru.Spód nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut.
Pomarańcze sparzmy i obieramy ze skórki.Skórkę kroimy w wąskie paseczki.Te siekamy drobno. W rondlu roztapiamy masło, mieszamy z cukrem i skórką pomarańczową. Dodajemy rozmaryn i ekstrakt z wanilii. Dodajemy to tej masy śliwki. Podlewamy 2 łyzkami wody i gotujemy 5 minut.Owoce z powstałym sokiem rozkładamy na lekko podpieczony spód i pieczemy jeszcze około 35 minut.Do masy owocowej wg. nas można dodać trochę żelatyny, gdyż potem tarta nie będzie aż tak wodnista, ale nie koniecznie trzeba:)
źródło magazyn " Kuchnia"
0 komentarze:
Prześlij komentarz