Było już ciasto marchewkowe, to teraz czas na ciasto buraczkowe z dużą ilością kakao. W życiu nie jadłam tak pysznego ciasta czekoladowego...potwierdza to też Mój Fotograf -mąż;) Uwierzcie zaskoczy Was smakiem...
Składniki;
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.
wg. "Ciasta i ciasteczka"
Składniki;
- 370 g ugotowanych buraków ćwikłowych,
- 300 ml oleju,
- 5 jajek,
- 270 g mąki,
- 370 g cukru,
- 100 g kakao,
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- sól,
Wykonanie;
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Przygotowujemy formę.Ugotowane buraki miksujemy z olejem. Jajka ubijamy.Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, sól.Następnie dodajemy porcjami jajka. Mieszamy.Na koniec dodajemy buraczany mus.Miksujemy wszystko.Wlewamy do formy. Pieczemy ok.75 minut. Ciasto w środku powinno byc lekko wilgotne. Po godzinie pieczenia ciasto przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej.
wg. "Ciasta i ciasteczka"
2 komentarze:
uwielbiam ciasta z dodatkiem warzyw, a szczególnie właśnie z buraczkami, super :)
bardzo fajny przepis :)
Prześlij komentarz