SKŁADNIKI:
- mąka krupczatka - 500 g
- jajko - 2 szt
- mleko - 300 ml
- drożdże - 20 g
- sól - do smaku, duża szczypta
- cuker - 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE:
Mleko lekko podgrzej, dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ze wszystkich składnikó wyrób elastyczne ciasto. Przykryj folią spożywczą i odstaw na minimum 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kształt knedla (małej bagietki).
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, gotuj knedle ok. 10 minut. Najlepiej pojedynczo, rosną w trkacie gotowania, trzeba uważać, żeby się nie posklejały. Podawaj z od razu z sosem, lub odsmażone na maśle.
Gorące kndele najwygodniej kroi się za pomocą zwykłej nitki. Należy poprowadzić ją pod spodem knedla i zaciągnąc nad nim.
źródło Kuchnia Agaty