Składniki:
- 35 g świeżych drożdży
- 40 g margaryny - dałam Kasię
- 1,6 szklanki mleka
- 3 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 5,4 szklanki mąka
- jajko do posmarowania
- mak do posypania
Wykonanie:
Do rozpuszczonej margaryny dodajemy mleko /zostawić 3 łyżki na rozpuszczenie drożdży/, wymieszać, podgrzać ok 3-4 minut.
Drozdże rozpuścić w dużej misce w pozostawionym letnim mleku, dodać sól, Wymieszać.
Wsypać połowę mąki, wymieszać, dodać drożdże, jajko,i w końcu resztę mąki oraz rozpuszczoną margarynę z mlekiem. Wyrobić ciasto.Odstawić do podwojenia objętości.
Po tym czasie formujemy kuleczki i zostawiamy na ok. 30-40 minut do podrośnięcia. Wyrosnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.Pieczemy w temp. 225-250 ok. 10-15 minut.
1 komentarze:
świetne na śniadanie :)
Prześlij komentarz