
2 kg gruszek,
1/2 szklanki wytrawnego białego wina,
2 cytryny,
1 1/2 szklanki cukru,
laska wanilii,
szczypta cynamonu,
2 łyżki brandy(winiaku lub rumu),
Przygotowanie:
Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy cukier, przeciętą wzdłuż wanilie, cynamon oraz pokrojoną w plasterki wraz ze skórką cytrynę.
Smażymy aż mus zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i plasterki cytryny. Dodajemy sok z pozostałej połówki, cytryny oraz brandy, mieszamy. Gorący mus wkładamy do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15 min.:) lisek:)
0 komentarze:
Prześlij komentarz