POSTY

Jagodzianki

Domowe jagodzianki, przypominają nam lato. W sezonie robimy je z borówką amerykańską, gdyż jest twarda i nadzienie nie wypływa. Niestety teraz musiałyśmy zadowolić się mrożonymi owocami, ale i tak były pycha!!!


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 litra mleka
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 3;4 szkl oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

0,5 kg borówek świeżych lub mrożonych, 3łyżki cukru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie wymieszać.

Wykonanie;

Przygotować rozczyn z 1 szkl ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru, odstawić. Jaja utrzeć z cukrem i połączyć z pozostałym mlekiem, wlać wyrośnięty rozczyn, następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, na końcu dodać olej i dalej wyrabiać na gładkie ciasto. Pozostawić  do wyrośnięcia.
Odrywać ciasto po kawałku, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i  zlepić .
Bułeczki układać na wysmarowanej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem  i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec 20 min w 180 stopniach.