Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 0,5 litra mleka
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- 3;4 szkl oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
0,5 kg borówek świeżych lub mrożonych, 3łyżki cukru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie wymieszać.
Wykonanie;
0,5 kg borówek świeżych lub mrożonych, 3łyżki cukru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, wszystko delikatnie wymieszać.
Wykonanie;
Przygotować
rozczyn z 1 szkl ciepłego mleka, drożdży i 2 łyżek cukru, odstawić. Jaja utrzeć
z cukrem i połączyć z pozostałym mlekiem, wlać wyrośnięty rozczyn, następnie
stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać, na końcu dodać olej i dalej wyrabiać na
gładkie ciasto. Pozostawić do
wyrośnięcia.
Odrywać
ciasto po kawałku, formować kulę, spłaszczyć, nałożyć nadzienie i zlepić .
Bułeczki
układać na wysmarowanej blaszce, posmarować rozkłóconym jajkiem i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec 20
min w 180 stopniach.
0 komentarze:
Prześlij komentarz