Składniki:
- 60dkg mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 3 łyżki tłuszczu,
- 2 łyżeczki sody,
- 1 przyprawa do piernika,
- 2 łyżki kakao,
Wykonanie:
Wsypać mąkę do miski, dodać 2 łyżeczki sody i wymieszać z mąką, dodać całe 3 jaja, wymieszać. W małym rondelku roztopić 3 łyżki margaryny, szklanka cukru, pół słoika miodu sztucznego, 1 przyprawę do piernika, dwie okopiate łyżki kakao. Nie gorące tylko ciepłe wlewać do mąki, połączyć składniki wyrabiając.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 - 15 minut. Ciasto powinno „dojrzewać” minimum przez 1-2 tygodnie. Jednak to krótko, w porównaniu z piernikami, które robiono kiedyś. Staropolskim zwyczajem było, że gdy rodziła się córka, przygotowywano zaczyn, z którego piernik pieczono dopiero w dniu jej ślubu.
Składniki na poncz:
Mniej więcej szklankę ciepłej wody wymieszaj z kieliszkiem wódki (można użyć mniej alkoholu) oraz z sokiem z cytryny (ilość do smaku).
Masa cytrynowa:
- 3 cytryny,
- 1 kostka margaryny,
- 2 szklanki cukru pudru,
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem aby uzyskać jednolitą konsystencje. Następnie wyciśnięty sok z cytryny wlewamy do utartej masy i mieszamy:)
Masa czekoladowa:
- 1 kostka margaryny,
- 2 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki kakao,
- rum,
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem aby uzyskać jednolitą konsystencje. Dodajemy kakao do utartej masy i mieszamy, następnie oddajemy do masy rum do smaku ile kto woli i gotowe:)
Przepis bierze udział w kulinarnej akcji:
0 komentarze:
Prześlij komentarz