POSTY

Piernik z masą

Bez piernika nie ma Świąt. Polskie święta nie będą wystarczająco udane gdy na stole nie pojawi się piernik. Ten jest wyjątkowy, nasz smak dzieciństwa, nie wyobrażamy sobie świąt bez niego...wilgotny, aromatyczny, przekładany pysznymi masami...cytrynową i czekoladową...



Składniki:


  • 60dkg mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki tłuszczu,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • 2 łyżki kakao,




Wykonanie:


Wsypać mąkę do miski, dodać 2 łyżeczki sody i wymieszać z mąką, dodać całe 3 jaja, wymieszać. W małym rondelku roztopić 3 łyżki margaryny, szklanka cukru, pół słoika miodu sztucznego, 1 przyprawę do piernika, dwie okopiate łyżki kakao. Nie gorące tylko ciepłe wlewać do mąki, połączyć składniki wyrabiając. 
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10 - 15 minut. 

Ciasto powinno „dojrzewać” minimum przez 1-2 tygodnie. Jednak to krótko, w porównaniu z piernikami, które robiono kiedyś. Staropolskim zwyczajem było, że gdy rodziła się córka, przygotowywano zaczyn, z którego piernik pieczono dopiero w dniu jej ślubu.

Składniki na poncz:


Mniej więcej szklankę ciepłej wody wymieszaj z kieliszkiem wódki (można użyć mniej alkoholu) oraz z sokiem z cytryny (ilość do smaku).

Masa cytrynowa:


  • 3 cytryny,
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 szklanki cukru pudru,



Margarynę ucieramy z cukrem pudrem aby uzyskać jednolitą konsystencje. Następnie wyciśnięty sok z cytryny wlewamy do utartej masy i mieszamy:)

Masa czekoladowa:


  • 1 kostka margaryny,
  • 2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • rum,


Margarynę ucieramy z cukrem pudrem aby uzyskać jednolitą konsystencje. Dodajemy kakao do utartej masy i mieszamy, następnie oddajemy do masy rum do smaku ile kto woli i gotowe:)




Przepis bierze udział w kulinarnej akcji:
Wigilijny Piernik 2013