POSTY

Kokosowo-śliwkowy przekładaniec

Ciekawe połączenie kokosu z suszonymi śliwkami na kruchym spodzie i z apetyczną pianką na wierzchu.


Składniki;
  • 2,5 szkl mąki, 
  • 0,5 szkl cukru pudru,
  • kostka margaryna, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 4 żółtka 
Z podanych składników zarobic ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce.
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g śliwki suszone kalifornijskie
  • 0,5 kostki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 białka


Wiórki kokosowe ,  gotować w mleku do momentu zgęstnienia, wystudzić.
Śliwki suszone kalifornijskie , drobno pokroić.
Wylepić ciastem dno foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika, podpiec ok 15 min. W tym czasie przygotować  masło i utrzeć, stopniowo dodając kokos. Ubić białka ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Połowę piany dodać do masy kokosowej, wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć śliwki, masę kokosową i pozostałe białka. Piec  40 minut w 180 stopniach lub do zrumienienia białek.