POSTY

SOJA ZAPIEKANA Z KAPUSTĄ

Bardzo lubimy gotować po wegetariańsku. 
Dziś jedna z wariacji na temat pasztetu sojowego ;)

Składniki:
  • 450g suchych ziaren soi
  • główka kapusty
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 jajka
  • kminek mielony
  • pestki dyni i słonecznika
  • sól, pieprz
  • oliwa


Wykonanie:

  • Soję namoczyć na noc, następnego dnia ugotować .
  • Oddzielnie ugotować kapustę i marchew,(najlepiej na parze).
  • Cebulkę zeszklić na oliwie. 
  • Warzywa ostudzić i przepuścić przez maszynkę. 
  • Wymieszać z jajkiem, płatkami owsianymi, przyprawami.
  • Masę wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy na pasztet. 
  • Wyrównać wierzch i posypać pestkami dyni i słonecznika. 
  • Piec ok 1 godz w temperaturze 180 stopni. 
  • Podawać na ciepło lub zimno.