POSTY

Pasztet z selera

Seler, to bardzo charakterystyczne warzywo, którego smak nie wszyscy lubią.Warto się jednak do niego przekonać, chociażby z tego powodu, że ma mało kalorii i jest skarbnicą substancji mineralnych i witamin. 

Pasztet z selera robiłyśmy po raz pierwszy, bardzo byłyśmy ciekawe jego smaku i wyszło przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję.

Składniki:

  • 1 kg selera korzeniowego
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szkl. wody
  • 4 jajka
  • 1 szkl. bułki tartej
  • 1łyżka oliwy
  • 1\2 kostki masła
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Selera, cebulę  i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach.






                                                           Przepis bierze udział w akcji

Wytrawne Vege Śniadanie