POSTY

Pasztet z soczewicy

Pasztet bezmięsny...odmiana od codziennego  mięsa, którego nie powinno się jeść codziennie. Jak spróbujecie go raz, zobaczycie, że będziecie go robić częściej. Ma dużo mniej kalorii niż normalny pasztet. Polecany dla osób na diecie:)


Składniki;

  • 500 g czerwonej soczewicy,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 2 łyżeczki utłuczonych ziaren kolendry,
  • 2 łyżeczki garam masali,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia



Wykonanie;
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy marchewkę oraz przyprawy. Przez chwilę podsmażamy i dodajemy soczewicę.Dodajemy starty imbir, wyciśnięty czosnek i  zalewamy wodą...tyle żeby pokryć masę.Solimy. Gotujemy tak długo ,aż powstanie gęsta masa. Studzimy. Dodajemy jajka. Dobrze mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy ok. 30 minut.

Parę słów o przyprawie garam masal - " gorąca mieszanka" - kmin rzymski, kolendra, kardamon,goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, liść laurowy , pieprz - zachwyca aromatem. Pasztet zyskuje bardzo na smaku i aromacie. Dostępna w sklepie SKWORU.PL jak również inne przyprawy. Polecamy:)


     Źródło "Rewolucja na talerzu"

Przepis bierze udział w akcji

Wytrawne Vege Śniadanie