NAJNOWSZE POSTY

Szarlotka specjalna

Inna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone.


Składniki:
  • 1 margaryna
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 1 budyń waniliowy 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 kg kwaskowatych jabłek
  • rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:
Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy
przesiany przez sito proszek do pieczenia,
budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek,
dodajemy porcjami do ciasta, na przemian  przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. 
Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy na 3 części. Na spód dajemy trochę więcej ciasta, następnie połowę jabłek i rodzynki. Nakładamy następną warstwę ciasta, jabłka i bakalie. Przykrywamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę.
Po ostudzeniu można posypać cukrem 
pudrem. Smacznego!!!