13 marca 2014

Knedle rybne z sosem koperkowym

Przepis na te nietypowe knedle znalazłyśmy w magazynie kuchnia. Bardzo ciekawił nas smak wynikający z tego połączenia  składników. My już wiemy, tym którzy nie wiedzą polecamy zrobić, bo są bardzo smaczne  i na pewno tym daniem zaskoczycie domowników :-))

Składniki:

Porcja na 12 knedli
  •  2 filety ze szczupaka lub karpia
  • 1 łyżka bułki tartej
  •  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 600g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1,5 szkl maki pszennej
  • 1 łyżka masła 
  • gałka muszkatołowa

Sos koperkowy:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml bulionu
  •  2 łyżki kwaśnej śmietany
  • garść kopru
  •  pieprz

Wykonanie:
Filety kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie, dodajemy rybę i dusimy ok 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy vegetą i pieprzem.Gdy masa ostygnie lepimy z niej 12 kulek wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy do lodówki. 
Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę, lekko studzimy. Dodajemy jajko, sól, gałkę muszkatołową, masło i mąkę. Mieszamy do momentu, aż powstanie jednolite ciasto. Formujemy wałek i dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek spłaszczamy i kładziemy po środku rybną kulkę, sklejamy ciasto ponad nią  i formujemy okrągłe knedle. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, solimy ją, ostrożnie wkładamy knedle i gotujemy ok 10 minut. Gotowe polewamy sosem koperkowym, który przygotowujemy bardzo prosto. Posiekaną cebulę szklimy na maśle, oprószamy mąką i zasmażamy na jasnozłoty kolor. Wlewamy bulion i gotujemy ok 10 minut, mieszając. Łączymy ze śmietaną i koperkiem  i doprawiamy. Smacznego!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin