11 marca 2014

Babka drożdżowa z migdałami i miodem

Dzisiaj proponujemy Wam typową babkę drożdżową, tyle tylko, że słodzoną miodem. Bardzo dobra, nie tylko na święta. To numer jeden na liście drożdżowych przepisów;)


Składniki;

  • 80 g miodu,
  • 2 jajka,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 40 g drożdży,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła,
  • 50 g rodzynków,
  • 50 g migdałów,
  • 500 g mąki,

Wykonanie;

Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód, jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu dodajemy do ciasta ciągle zagniatając. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze raz, dodajemy rodzynki i migdały. Wkładamy do przygotowanej formy i odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.


       źródło http://rewiasmakow.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin