NAJNOWSZE POSTY

Zupa słoneczna

Ta zupka gości na naszym stole bardzo często od wielu lat.

Składniki:
  • 4 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • cebula
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • majeranek
  • wegeta lub jarzynka
  • pieprz

Wykonanie:
Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na gorącym oleju. Wsypać kaszę i mieszając chwilę smażyć. Przełożyć zawartość patelni do garnka, zalać 5 szklankami wody i gotować 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie oczyszczone warzywa zetrzeć na tarce, dodać do zupy, przyprawić. Gdy kasza i warzywa będą miękkie, zaciągnąć zupę śmietaną i ewentualnie doprawić. Na talerzach posypać natką pietruszki lub koperkiem.