NAJNOWSZE POSTY

Makaron razowy z ciecierzycą

Makaron i ciecierzycę mogę jeść pod każdą postacią. Dzisiaj zapraszam na zdrowe, szybkie i przede wszystkim mało kaloryczne danie. Jemy go w domu na ciepło na obiad, jak również zabieram do pracy do pojemnika i jem na zimno.Polecam..
Składniki:

  • 200 g razowego makaronu pszennego,
  • 1 mała puszka ciecierzycy,
  • 1 mała czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała puszka pomidorów.
  • 4 gałązki tymianku,
  • 2 gałązki majeranku,
  • 1/2 papryczki chilli,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy do smażenia.


Wykonanie:

Pokrojoną paprykę i cebule w kostkę oraz posiekaną papryczkę chilli i czosnek wrzuć na rozgrzaną patelnię i smaż cały czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem oraz majerankiem. Duś 15 - 20 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Podawaj posypany listkami tymianku.

   /źródło "Rewolucje na talerzu"/