Składniki;
- 40 g drożdży,
- 500 g mąki,
- 1 szklanka ciepłego mleka,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 50 g masła,
- 400 g twarożku,
- 1 cytryna,
- cukier waniliowy,
- 16 truskawek bez szypułek,
- cukier puder do posypania,
Wykonanie;
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wsypujemy pokruszone drożdże. Wlewamy trochę mleka i mieszamy z odrobiną mąki.. Odstawiamy na 10 minut. Reszt ę mleka mieszamy z cukrem, dodajemy sól, roztopione masło, roztrzepane jajko. Wlewamy to do mąki i wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie się kleiło do rąk.Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Serek mieszamy z cukrem waniliowym oraz ze skórką otartą z cytryny. Ciasto zagniatamy jeszcze raz. Dzielimy na 16 kawałków. każdy kawałek spłaszczamy, dajemy na środek trochę twarożku i truskawkę. Następnie formujemy bułeczkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.