Jogurt Domowy
Published On
środa, czerwca 12, 2013
By
Unknown
Składniki :
1 l mleka
250 g jogurtu naturalnego
W misce wymieszać mleko z jogurtem za pomocą Trzepaczki. Przelać do Kubeczków 170 ml, nie przykrywając włożyć je do Cudu Kuchennego.
Do Cudu Kuchennego wlać wrzątek do poziomu ok. 1 cm poniżej krawędzi i zamknąć w Cud Kuchenny.
Pozostawić pod przykryciem ok 5-6 godzin.
Wyjąć Kubeczki, przykryć pokrywkami i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jogurt nadaje się do spożycia przez 8-10 dni.
Doskonale smakuje z płatkami śniadaniowymi i owocami.
Ja mój jogurt robię w urządzeniu Cud Kuchenny z Tupperware. Można go również zrobić w zwykłym dzbanku, owinąć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego można dodać tez grecki jogurt.
Przepis zaczerpnięty z Tupperware.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
2 komentarze:
a to ciekawe, własnie nabyłam taki "cud' i koniecznie wypróbuję. Ale myślę, że najlepsze mleko nie UHT?
Najlepsze mleko z woreczka 3,2 %i jogurt bakoma gesty lub grecki:)
Prześlij komentarz