NAJNOWSZE POSTY

Jogurt Domowy


Składniki :

1 l mleka

250 g jogurtu naturalnego

W misce wymieszać mleko z jogurtem za pomocą Trzepaczki. Przelać do Kubeczków 170 ml, nie przykrywając włożyć je do Cudu Kuchennego.


















Do Cudu Kuchennego wlać wrzątek do poziomu ok. 1 cm poniżej krawędzi i zamknąć w  Cud Kuchenny.
Pozostawić pod przykryciem ok 5-6 godzin.
Wyjąć Kubeczki, przykryć pokrywkami i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Jogurt nadaje się do spożycia przez 8-10 dni.
Doskonale smakuje z płatkami śniadaniowymi i owocami.
Ja mój jogurt robię w urządzeniu Cud Kuchenny z Tupperware. Można go również zrobić w zwykłym dzbanku, owinąć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu. Zamiast zwykłego jogurtu naturalnego można dodać tez grecki jogurt.

Przepis zaczerpnięty z Tupperware.

2 komentarze:

a to ciekawe, własnie nabyłam taki "cud' i koniecznie wypróbuję. Ale myślę, że najlepsze mleko nie UHT?

Unknown pisze...

Najlepsze mleko z woreczka 3,2 %i jogurt bakoma gesty lub grecki:)