Składniki:
- 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii
- Woda
- 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej
- 10 dag świeżych drożdży
- Łyżka soli
- 10 dag płynnego miodu
- 15 dag masła
Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś
do miękkości 10-15 minut .Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź . Do miski wsyp
mąkę pszenną .Drożdże rozkrusz , rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą ,
miodem oraz masłem dodaj do miski .Całość wygniataj tak długo , aż powstanie gładkie ciasto.W
razie potrzeby dodaj jeszcze trochę mąki .Z ciasta uformuj kulę , przykryj ją
ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce .Po tym czasie ciasto
ponownie wyrób .Włóż wyrośnięte ciasto o wysmarowanej tłuszczem foremki .Całość
odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce .Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym
do 200 stopni .Przełóż na kratkę kuchenną .Zostaw do ostygnięcia .Chleb kroić
dopiero po 4 godzinach .
1 komentarze:
Pyszny,dziś znowu upiekę.
Prześlij komentarz