Ciąg dalszy dyniowej niedzieli;)))
Składniki:
1 kg miąższu dyni (oczyszczonej z pestek i skóry)
sok i otarta skórka z cytryny
600 g cukru
po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, tłuczonych goździkow
po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
dynię kroimy w dość dużą kostkę, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy 1 minutę
wyjmujemy łyżką cedzakową a do wywaru wrzucamy pieprz, ziele i cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minuty
dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut
kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się
wynosimy w chłodne, ciemne miejsce...
/Źródło przepisu:MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-sodzona.html
Dynia słodzona
Published On
niedziela, września 22, 2013
By
Unknown
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz