Mam wrażenie, że jeszcze całkiem niedawno było tak ciepło,że ąż miałam dość upałów...a teraz witają nas chłodne ranki, wieczory...Dzisiaj pierwszy dzień jesieni...a jak jesień to i dynia:) Tak więc niedziela upłynie nam pod znakiem tego warzywa. Na poczatek dynia marnowana po śląsku.
Składniki:
1 kg dyni (bez skóry, bez pestek)
szklanka octu winnego
szklanka wody
2-3 gałązki estragonu lub rozmarynu
5-6 goździków
kawałek kory cynamonu
50 g cukru
10 g soli
Przygotowanie:
pokrojony w równą kostkę miąższ dyni wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątku
wyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamy
zagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonem
dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu
wlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minut
Smacznego..
/Źródło przepisu: MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/
http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-marynowana-po-slasku.html
Dynia marynowana po śląsku
Published On
niedziela, września 22, 2013
By
Unknown
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz