- 7 dag drożdży
- Łyżka cukru
- 750 ml letniej wody
- 1 kg mąki pszennej
- 7 łyżek płatków owsianych górskich
- Łyżka kminku lub czarnuszki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mąki
Ziarno sezamowe do posypania
Z drożdży ,cukru, wody i mąki
przygotuj rozczyn i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Mąkę przesiej do
miski , dodaj płatki owsiane ,kminek lub czarnuszkę ,sól , rozczyn i wyrabiaj
aż ciasto nabierze konsystencji gęstej śmietany. W trakcie wyrabiania dolej 3-4
szkl
wody przegotowanej – wystudzonej. Ciasto odstaw pod przykryciem , aby
podwoiło objętość. Do posmarowanych form włóż wyrośnięte ciasto , posyp sezamem
i odstaw w ciepłe miejsce .Gdy ciasto wypełni formę wstaw do nagrzanego
piekarnika 180 stopni i piecz 50 minut. Po upieczeniu postaw na kratkę do
ostygnięcia
/źródło ,,upiecz swój chleb,,/
1 komentarze:
Domowe pieczywo jest najsmaczniejsze :)
Prześlij komentarz