NAJNOWSZE POSTY

Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską

Dziś dla odmiany coś wytrawnego. Pomysł podsunął mi kolega z Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny…

Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek.

/źródło Wikipedia/

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży,
  • 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody,
  • 250 g mąki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1  łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 2 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu),
  • garść zielonych oliwek,
  • gruboziarnista sól morska,
  • tymianek.


Wykonanie:

Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę cukru i 2 łyżki maki. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut. 
Przesiewamy mąkę dodajemy łyżeczkę soli (dobrze jest wcześniej rozpuścić ja w odrobinie wody, dzięki czemu dokładnie rozprowadzi się po całym cieście), dokładamy rozczyn, oliwę z oliwek i resztę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. 
Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy na blachę wyłożona papierem lub wysmarowana oliwą, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5- 2 godziny. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą, posypujemy oliwkami, solą i tymiankiem i odstawiamy na kolejną godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy na złoty kolor około 15-20 minut.

     /źródło http://razdwatrzykuchnia.blogspot.com//


Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:


3 komentarze:

Unknown pisze...

Cudownie aromatyczny chlebiek... jeden z moich ulubionych włoskich przysmaków :)

Unknown pisze...

Robilam pierwszy raz i musze przyznac ,ze bardzo smaczny:)

Unknown pisze...

Dziekuje i pozdrawiam LISEK:)