Wegetariańskie pyszne chrupiące kotleciki z czerwonej
soczewicy! Sami spróbujcie
A po pyszna i zdrową soczewicę zapraszam do http://www.skworcu.com.pl
Składniki:
- 1 i ¼ szkl czerwonej soczewicy
- 1 zielona papryka drobno pokrojona
- 1 czerwona cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 łyżeczka garammasala
- 1 ½ łyżeczki sproszkowanego chili
- 1 łyżeczka zmielonego kminku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki stołowe posiekanych, niesolonych orzechów ziemnych
- 2 ½ szkl wody
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 łyżki stołowe oleju
- Sól, pieprz
- Zielona sałata i zioła do podania
Wykonanie:
9 pierwszych składników włożyć do garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia,
zmniejszyć ogień i gotować przez 30min, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z
ognia, ostudzić, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Posypać ręce mąką i z
otrzymanej masy uformować 8 krokiecików. Na małym talerzu zmieszać mąkę,
kurkumę i 1 łyżeczkę chili , obtoczyć krokiety. Smażyć 10 minut, obracając, aż krokiety będą
chrupiące po obu stronach. Przełożyć na ciepłe talerze i podawać z zieloną
sałatą i świeżymi ziołami.
Źródło ,,kuchnia wegetariańska ,,
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
1 komentarze:
Mmmm... rewelacja! Zrobię sobie taki w weekend na uczelnię :)
Prześlij komentarz