Składniki;
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 300 g mąki żytniej,
- 50 g sezamu białego,
- 10 g proszku do pieczenia,
- 1,5 kg gruszek,
- 50 g rodzynek,
- 1 g cynamonu,
- 10 g miodu,
- 1 jajko
Wykonanie;
- Gruszki obrać, i pokroić w kostkę. Nastepnie wrzucić do garnka, dodać mód, rodzynki i cynamon.Dusić przez kilka minut.
- Do miski wsypać mąkę, masło, proszek do pieczenia, sezam i cukier. Ugnieść ciasto i odstawić do lodówki, a by się schłodziło. Nastepnie 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto gotowe gruszki i przykryć całość resztą startego ciasta na tarce. Piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni przez następne 15 minut.
/źródło Tupperware/
Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:
2 komentarze:
Mniam, z soczystymi gruszkami musiało być pyszne :)
A sezamowy spód bardzo mnie zaciekawił :)
dziekujemy:)
Prześlij komentarz