Składniki;
- 1 kg maki,
- 10 dkg drożdży,
- 10 dkg cukru,
- 10 dkg margaryny,
- 7 żółtek,
- 2 szklanki mleka,
- olejek rumowy,
- olej do smażenia,
- róża na nadzienie,
- sól,
- cukier puder do posypania,
Wykonanie;
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, 1 łyżki cukru i 5 łyżek mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i cukier ucieramy razem. Do mąki dodajemy resztę mleka, sól, olejek rumowy, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Margarynę rozpuszczamy i letnią dolewamy do ciasta. Wyrabiamy. Zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto już urośnie formujemy pączki i nadziewamy różą. Układamy i powtórnie zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Możemy sprawdzać patyczkiem.... smacznego....
0 komentarze:
Prześlij komentarz