Takie szpinakowe bułeczki chodziły za nami już od dawna, ale
ciągle odkładałyśmy je na dalszy plan.
Kiedy dowiedziałyśmy się o konkursie, to pomyślałyśmy, żeby wreszcie je zrobić. Smalczyk roślinny z dodatkiem ziół okazał się strzałem w dziesiątkę jako dodatek do szpinaku, praktycznie nie trzeba go już niczym doprawiać.
„Smakowita pajda
zaskoczyła mnie tym, że tak świetnie komponuje się ze szpinakiem, który
uwielbiam.”
Składniki na 8-9 bułek:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. mąki żytniej razowej
- 0,5 szkl. otrąb pszennych
- 2 dkg drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 płaska łyżka soli
- 100 ml mleka
- 150 ml wody
- 100 g smalczyku smakowita pajda
- 100 g szpinaku mrożonego
- jajko do posmarowania bułek
- papier do pieczenia
Wykonanie:
Drożdże rozmieszać z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie
rozpuścić na patelni smalczyk rośliny, wrzucić szpinak i przesmażać do
odparowania nadmiaru wody, przestudzić. Do dużej miski, dodać przesianą mąkę,
otręby, rozczyn, pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodać szpinak i wyrabiać ręką
ciasto, gdyby było za twarde, to należy dodać więcej wody. Ciasto ma być
elastyczne i lśniące. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około
godz.
Po tym czasie ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić wałek, podzielić na kawałki i formować bułki. Gotowe układać na wyłożonej papierem blaszce i odstawić. Po około 15 minutach posmarować jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 - 35 minut. Smacznego!
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna
frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
roślinnego Smakowita Pajda.
0 komentarze:
Prześlij komentarz