Składniki na ciasto;
- 1 jajko,
- 250 ml mleka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 125 g masła,
- 550 g mąki,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1/2 łyżeczka soli,
- 70 g brązowego cukru,
Składniki na nadzienie;
- 250 g sera białego,
- 80 g cukru,
- ziarna z 1/2 laski wanilii,
- skórka otarta z jednej cytryny /u nas z pomarańczy/,
- sok z jednej cytryny / u nas z pomarańczy/,
- garść pokrojonych suszonych moreli,
- 1 jajko do posmarowania drożdżówek,
Wykonanie;
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cynamon i mleko. Podgrzewamy do temperatury ciała. Zalewamy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy cukier, sól i jajko. Mieszamy. Kolejny krok to mąka. Dodajemy stopniowo cały czas mieszając. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie formujemy bułeczki i znowu odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Ser, cukier, wanilię, sok i skórkę z pomarańczy oraz pokrojone suszone morele. Łączymy składniki.Rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni. W bułeczkach robimy wgłębienie, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wgłębienie wypełniamy serowym nadzieniem. Pieczemy 10 minut.Smacznego...
źródło " Kuchnia"
0 komentarze:
Prześlij komentarz