Pyszna czekoladowa szarlotka;))) smak niesamowity....
Składniki;
Wykonanie;
Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy trochę ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/ i wkładamy na pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego...
żródło Moje TworyPrzetwory
Składniki;
- 200 g mąki pszennej,
- 4 łyżki kakao,
- 100 g miękkiego masła,
- 4 łyżki cukru,
- 2 żółtka,
- zimna woda,
- 750 g jabłek,
- 25 g masła,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- piana z 1 białka,
- 1/2 łyżeczki cukru,
Wykonanie;
Do mąki i kakao dodajemy masło i wcieramy aż powstanie zacierka. Dodajemy cukier, żółtka i tyle wody żeby zagnieść ciasto /ok.100 ml/. Wykładamy ciastem formę o średnicy 20 cm / zostawiamy trochę ciasta ,żeby ozdobić górę ciasta/ i wkładamy na pół godz. do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.Pokrojoną połowę jabłek w plastry wrzucamy do rondla. dodajemy masło i cynamon. Dusimy aż zmiękną. Dodajemy drugą połowę jabłek . Gdy masa jabłkowa ostygnie dodajemy pokrojoną czekoladę.Na ciasto wkładamy jabłka i dekorujemy wierzch wedle uznania pozostałym ciastem.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 35-40 minut. Smacznego...
żródło Moje TworyPrzetwory
0 komentarze:
Prześlij komentarz