Śledź to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych ryb. Kochani ten domowy śledzik nie tylko umili Wam Sylwestra, ale również poprawi nastrój, obniży cholesterol...śledź zdrową rybą jest. Zachęcamy do jedzenia nie tylko odświętnie:)
Składniki;
- 12 solonych filetów śledziowych,
- czerwona cebula pokrojona w krązki,
- 2 marchewki pokrojone w talarki,
- 2 gałązki koperku /same listki/,
Zalewa;
- 400 ml wody,
- 250 ml cukru pudru,
- 2 liście laurowe,
- 2 łyżki ziaren pieprzu,
- 1 łyżka ziaren kolendry,
- 2 łyżki ziaren gorczycy,
- 10 goździków,
- 400 ml białego octu winnego,
- 15 ziaren ziela angielskiego,
Wykonanie;
Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja, przekładając cebulą, marchewką i koperkiem. Zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy do lodówki na tydzień...smakują bosko:)
/źródło magazyn "Kuchnia"/
2 komentarze:
pycha!
w occie odpadają :) poproszę w oliwie jakieś przepyszne :)
Prześlij komentarz