Składniki:
- 500 g suchego maku
- 1 litr mleka
- 0,5 szkl. miodu
- 3 jabłka
- 0,5 szkl. cukru pudru
- 120g miękkiego masła
- 6 jajek
- 3 łyżki likieru amaretto
- 100g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bakalie (orzechy, rodzynki)
- 2 gorzkie czekolady na polewę
- płatki kokosowe do dekoracji
Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie.
Żółtka oddzielić od białek. Masło zmiksować z cukrem i dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy maślanej dodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny.
Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekorować płatkami kokosowymi.
Płatki kokosowe dostępne u SKWORCU.PL
0 komentarze:
Prześlij komentarz