Składniki;
- 1 kg mąki,
- 3 jajka,
- przyprawa do piernika,
- 50 dkg miodu,
- 20 dkg cukru,
- 25 dkg masła,
- 3 łyżeczki sody,
- 150 ml mleka
- sól,
Zapraszamy do sklepu SKWORCU
Wykonanie;
Miód, masło, cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do połączenia składników. Studzimy. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika, sól. W mleku rozpuszczamy sodę. Do mąki dodajemy masę miodowo-masłową. Dolewamy mleko i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do naczynia glinianego badź emaliowanego. Przechowujemy przykryte lnianą ściereczką w chłodnym miejscu lub na dnie lodówki...CDN
3 komentarze:
No a ile czasu to ciasto przechowujemy? Nigdy nie piekłam piernika, wiec taka informacja byłaby bardzo pomocna.
Najmniej 2 tyg:)
Również piekę piernik staropolski, przekładam masą marcepanową i powidłami śliwkowymi. Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/
Prześlij komentarz