NAJNOWSZE POSTY

Piernik staropolski

Piernik staropolski piekę po raz pierwszy. . Do Świąt mamy jeszcze 3 tygodnie z hakiem. Nasz piernik może dojrzewać najmniej dwa tygodnie.  Nie wyobrażam sobie Świąt bez tego ciasta. Doskonały aromatyczny...Za trzy tygodnie przełożę go kremem orzechowym:)


Składniki;
  • 1 kg mąki,
  • 3 jajka,
  • przyprawa do piernika,
  • 50 dkg miodu,
  • 20 dkg cukru,
  • 25 dkg masła,
  • 3 łyżeczki sody,
  • 150 ml mleka
  • sól,
Zapraszamy do sklepu SKWORCU



Wykonanie;

Miód, masło, cukier rozpuszczamy na wolnym ogniu do połączenia składników. Studzimy. Do mąki dodajemy przyprawę do piernika, sól. W mleku rozpuszczamy sodę. Do mąki dodajemy masę miodowo-masłową. Dolewamy mleko i wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto.Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do naczynia glinianego badź emaliowanego. Przechowujemy przykryte lnianą ściereczką w chłodnym miejscu lub na dnie lodówki...CDN

    
Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

No a ile czasu to ciasto przechowujemy? Nigdy nie piekłam piernika, wiec taka informacja byłaby bardzo pomocna.

Unknown pisze...

Najmniej 2 tyg:)

Unknown pisze...

Również piekę piernik staropolski, przekładam masą marcepanową i powidłami śliwkowymi. Pozdrawiam i zapraszam do siebie http://zyciecudem.blogspot.com/